JUT family website

Calculatie tools (Jan 2022)

Kleine, praktische berekeningen met slechts een paar klikken. wordt geopend in een apart en klein scherm om het calculator effect te verkrijgen. Deze tooltjes kunnen ook op een mobiele telefoon gebruikt worden of een tablet. De taal gebruikt in de tooltjes zelf is alleen Engels.

Hoek berekening

Hoek calculator voorbeeld

Berekent een hoek gebaseerd op een vertikale afstand en een horizontale of schuine afstand. Het is voldoende om 2 van de 4 waarden op te geven. De anderen worden dan automatisch berekend. Vervolgens kan één van de twee waarden worden aangepast waarna de andere twee onmiddelijk worden ververst. Door op de koptekst of plaatje te klikken opent de calculator in een nieuw klein window.
Mocht een popup blokker dit tegenhouden kun je hier klikken om de calculator zelf te openen.

Capaciteits berekening

Capacity calculator voorbeeld

Berekent een capaciteit in eenheden per tijdseenheid. Gebaseerd op een afstand tussen de produktem en een snelheid. Zodra twee van de drie waarden zijn ingegeven wordt de derde automatisch uitgerekend. Ingegeven waarden kunnen vervolgens worden aangepast en het resultaat wordt onmiddelijk ververst. Gebruiker kan kiezen voor de gebruikte eenheden voor zowel de snelheid, afstand en capaciteit.
Sinds Jan 22 is een nieuw element geintroduceerd aan deze calculator genaamd "takt". De takt is de tijd nodig voor één enkele 'afstand'. De takt wordt berekend samen met de capaciteit als je een afstand en snelheid hebt opgegeven. De takt wordt ook berekend zodra een capaciteits waarde wordt ingevoerd. Je kunt dus zowel een capaciteits waarde opgeven als de takt om uiteindelijk de snelheid en/of afstand te bepalen.
Als de schermhoogte te klein wordt om alles op te laten zien wordt omgeschakeld naar een andere layout zonder plaatje. Door op de koptekst of het plaatje te klikken opent de calculator in een nieuw klein venster. Mocht een popup blokker dit tegenhouden dan kun je hier klikken om de calculator zelf te openen. Je moet dan eventueel wel zelf nog het venster verkleinen.

Code 128 lengte berekening

Code 128 length calculator example screen

Bereken de lengte van een Code128 barcode. Kan gebruikt worden voor codes die niet wisselen van code set binnen de barcode. Als je de subset, de x-dim en het aantal tekens invult dan berekent de calculator de lengte van de code. De lengte is zonder de zogenaamde 'quiet zone'. Dit is een witruimte naast de streepjes. Normaal is deze minimaal 10 maal de x-dim waarde.
Kan ook gebruikt worden voor GS1-128 codes die alleen bestaan uit cijfers, dus alleen voor zogenaamde 'application identifiers' die alleen cijfers bevatten. Merk op dat voor het aantal tekens je niet de ( en ) tekens meetelt die vaak rond de 'application identifiers' wordt getoond.
Als je de x-dim en de lengte invult dan berekent de calculator het aantal tekens dat hierbinnen past. Als je de lengte en het aantal tekens opgeeft dan berekent de calculator de bijbehorende x-dim waarde. Voor de x-dim moet je ook een keuze maken voor de eenheid. Dit is of mm of mils. Een mil is één duizendste inch. Default staat deze op mm. Ook voor de lengte kun je de eenheid kiezen. Ook hier mm en daarnaast inch (25.4mm). Default staat ook deze op mm.
Als de schermhoogte te klein wordt om alles op te laten zien wordt omgeschakeld naar een andere layout zonder plaatje. Door op de koptekst of het plaatje te klikken opent de calculator in een nieuw klein venster.
Mocht een popup blokker dit tegenhouden dan kun je hier klikken om de calculator zelf te openen. Je moet dan eventueel wel zelf nog het venster verkleinen.

Code 128 analyzer tool

Code 128 content analyzer sample screen

Als je niet de beschikking hebt over een barcode analyzer maar wel geduld hebt en wat tijd en basis kennis van de Code 128 symbologie dan kun je deze tool gebruiken om de inhoud van een barcode te analyseren. Het ondersteunt code sets B en C en voor sommige testen ook set A. Het max aantal symbolen dat de tool ondersteund is 20. De excel file bevat ook wat feiten over de Code 128 symbologie en een beknopte beschrijving hoe je de sheets moet gebruiken (in het Engels).
De tool kan gebruikt worden om de inhoud van een barcode te bepalen als je geen leesbare text bij de code hebt of je hebt wel text maar deze is niet representatief voor de inhoud, of je wilt dit juist controleren.
Met een beetje moeite en tijd kun je de exacte symbolen bepalen die in de code gebruikt zijn. inclusief eventuele speciale tekens of code set omschakelingen.

De tool bevat 3 verschillende methoden voor de analyse:

Voor elke methode genereert de tool een barcode. Deze kun je gebruiken om te vergelijken met de barcode onder test. Het makkelijst is als je de barcode onder test in de excel sheet copieert onder de gegenereerde barcode.
Je kunt het excel bestand hier downloaden. Gebruik is voor eigen risico. De tool bevat VB code om de barcodees te genereren en weer te decoderen.
De analyse tool gebruikt een code128.ttf font die moet worden geïnstalleerd op de computer waar deze tool ook wordt gebruikt. Klik hier om het font bestand te downloaden.